Към 27 май са издадени 1995

...
         Към 27 май са издадени 1995
Коментари Харесай

Почти 2000 родители в неплатен отпуск получили по 375 лв. еднократно

        
Към 27 май са издадени 1995 заповеди за разпределяне на еднократна помощ от 375 лв. за фамилии с деца до 14 година, при които родителите са в неплатен отпуск, останали са без работа и приходи заради рестриктивните мерки, наложени по отношение на пандемията от COVID-19. Това сочат данните на Агенцията за обществено подкрепяне, написа fakti.bg.

Подадените от 13 април до момента заявления-декларации за разпределяне на помощта са 5 231.

Помощта за родители в неплатен отпуск беше въведена като мярка за подкрепяне на родителите по време на рецесията с ковид. За нея са отделени 20 милиона лв., като помощта ще се отпуска, до момента в който има нужда от нея.

Еднократна помощ в размер до петкратния размер на обезпечения най-малък приход съществуваше и преди този момент, като нормално от нея се употребяват хората, потърпевши при повреди, пожари, бедствия. Условията за разпределяне на помощта, планувани в Правилника за използване на Закона за обществено подкрепяне, са свързани със " облекчаване на случайно зародили здравни, просветителни, комунално-битови и други жизненоважни потребности ".

От Агенцията за обществено подкрепяне показват, че в интервала от 1 януари 2020 година до 27 май 2020 година в дирекциите " Социално подкрепяне " са постъпили общо 11 682 заявления-декларации за разпределяне на еднократна обществена помощ по член 16 от Правилника за използване на Закона за обществено подкрепяне (ППЗСП), включително са и подадените 5 231 заявления-декларации за разпределяне на еднократната помощ за родители в неплатен отпуск, останали са без работа и приходи заради рестриктивните мерки, наложени по отношение на пандемията от COVID-19.

Към 27 май 2020 година са издадени общо 5 547 бр. заповеди за разпределяне на еднократна обществена помощ, включително 1 955 заповеди за разпределяне на еднократна помощ на фамилии с деца до 14 година

За съпоставяне през първото тримесечие на 2020 година са постъпили 2 777 заявления-декларации за разпределяне на еднократна обществена помощ по член 16 от ППЗСП, като от тях са утвърдени за разпределяне 1940, което значи, че за по-малко от два месеца броят на фамилиите, които са подали заявки, е повишен повече от три пъти, показват от Агенцията за обществено подкрепяне.

За еднократната помощ от 375 лв. за родители в неплатен отпуск бяха отпуснати 20 милиона лв..

Родители на деца до 14 години, както и фамилии, в които единият или двамата родители са останали без работа, само че нямат право на обезщетение за безработица, могат да получат еднократна помощ от 375 лева

От помощта се възползват преди всичко фамилии с деца, в които все още на заявяване на помощта двамата или единият от родителите няма право на заплатен отпуск и са употребили най-малко 20 работни дни неплатен отпуск заради неспособност да работят от къщи. Същите права имат и родителите, които сами отглеждат децата си.

Еднократна помощ от 375 лева се изплаща на фамилии, които не са получавали помощ на същото съображение през 2020 година Кандидатите не би трябвало да имат приходи от втори трудов контракт, наем, лихва, аренда и други

Помощта се изплаща при положение, че родителите, които аплайват за нея не са включени в схемата за обезщетения за опазване на работните места, добила известност като мярката 60 на 40.

Двамата родители или самотният родител би трябвало да са обезпечавани по реда на Кодекса за обществено обезпечаване в последните 6 месеца. Това изискване не се ползва за безработните родители без право на обезщетение за безработица.

Помощта се отпуска предпочитано на фамилии, в които единият родител е в неплатен отпуск, а другият не получава компенсации за безработица, краткотрайна неработоспособност или за развъждане на дете сред 1 и 2 години, както и пенсия (с изключение на обществена пенсия за инвалидност). Предимство при приемането на финансовата поддръжка ще имат и семействата, в които месечният приход на човек през месеца преди използването на неплатен отпуск е 610 лева

Помощта може да бъде отпусната, в случай че детето/децата от фамилията са посещавали детска ясла, детска градина или учебно заведение преди 13 март 2020 година Еднократна помощ от 375 лева се отпуска и на доброволни приемни фамилии и фамилии на близки и родственици, при които е настанено дете по реда на Закона за протекция на детето, които дават отговор на критериите за приемането ѝ.

Подкрепата е ориентирана предпочитано към фамилиите, които дават отговор на някое от описаните нагоре условия. За нея могат да аплайват всички останали нуждаещи се лица и фамилии, които изпитват усложнения за облекчаване на случайно зародили здравни,образователни, комунално-битови и други жизненоважни потребности по време на изключителната обстановка, породена от разпространяването на вируса COVID-19.

За януари 2020 година с месечна обществена помощ са подкрепени 20 007 лица и фамилии, за февруари месечна обществена помощ са получили 22 116 лица и фамилии, за март 2020 година месечна обществена помощ са получили 22 571 лица и фамилии, а за април 2020 година с този тип помощ са подкрепени 23 461 лица и фамилии.

" Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и безмълвни могат да бъдат водени като овце на кръвопролитие . " Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУК  0  0 gradevv (преди 16 секунди) Рейтинг: 2800 | Одобрение: 1535 Много пари, няма що. Напиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X×За да продължите, би трябвало да се регистрирате в уеб страницата Ако с
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР